VERACITY și VERAgene – doua noi teste prenatale non-invazive din sangele mamei, disponibile pentru detectarea anomaliilor genetice din ADN-ul fetal

COMUNICAT DE PRESA Bucuresti, 20 iunie 2019 Synevo Romania, liderul pietei locale de servicii de diagnostic de laborator, lanseaza VERACITY si VERAgene, doua teste genetice prenatale non-invazive, de ultima generatie. Recoltarea probelor se poate efectua in toate cele 106 centre de recoltare Synevo din intreaga tara, acestea fiind trimise pentru procesare in laboratorul partener NIPD Genetics, cu certificare la cel mai inalt nivel european si international (CE-IVD, CAP si CLIA).

VERACITY si VERAgene sunt teste prenatale precise, sigure si non invazive, care analizeaza ADN-ul liber din sangele mamei pentru a detecta eventuale anomalii genetice. ADN-ul fetal reprezinta intre 3 si 13% din ADN-ul matern liber total. Probele sunt recoltate din sangele mamei, iar testul VERAgene presupune recoltarea suplimentara a unei probe din saliva tatalui biologic. Aceste metode de analiza au fost dezvoltate de catre echipa stiintifica a NIPD Genetics, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul diagnosticului prenatal si al medicinei moleculare.

Aceste teste sunt importante pentru parinti si medici, deoarece pot depista cu precizie anumite boli si sustine cu informatii suplimentare managementul clinic al anumitor patologii, declara Dr. Antoanela Curici, Director Medical Synevo.

Pentru viitorii parinti sarcina este o perioada plina de emotii. Este foarte important ca acestia sa nu treaca prin momente de griji si incertitudini. Acest lucru este posibil atunci cand ai alaturi parteneri de incredere, medici clinicieni si laboratoare de analize. Synevo dispune de o gama variata de teste prenatale, teste pentru monitorizarea sarcinii sau teste postnatale, precum si consultanta genetica din partea unei echipe medicale specializate. Totodata pune un mare accent pe calitatea serviciilor oferite, de aceea alege cu grija laboratoarele partenere la nivel international, optand pentru cele care dispun de cele mai importante certificari si aparatura de ultima generatie pentru diagnosticul personalizat, precizeaza managerul Synevo.

Fiind metode de investigatie non-invaziva, ambele teste prenatale sunt sigure pentru mama si copil, disponibile atat pentru sarcinile unice, cat si pentru cele gemelare. Ele pot fi efectuate oricand dupa a zecea saptamana de sarcina, iar rezultatele sunt disponibile in zece zile lucratoare.

Synevo si-a extins portofoliul de teste genetice in mod constant in ultimii ani, acestea fiind realizate atat in Romania, in Laboratorul Central Synevo Chiajna, cat si in Germania, unde exista un hub important de genetica cu o experienta de peste 20 ani si un portofoliu amplu. Testele prenatale sunt printre cele mai solicitate, deoarece permit identificarea mutatiilor genetice la fat.

Despre VERACITY

VERACITY este un test prenatal non invaziv, precis, sigur si rapid, care contribuie la detectarea aneuploidiilor cromozomiale fetale (prezenta unui numar anormal de cromozomi la fat), asociate unor maladii precum sindrom Down sau sindrom Turner si a microdeletiilor (respectiv pierderea unei parti dintr-un cromozom) care pot determina aparitia retardului mintal sau a tulburarilor de dezvoltare somatica.

In studiile clinice de validare, care au inclus sute de probe, testul a demonstrat, sensibilitate si specificitate de peste 99,9% in detectarea aneuploidelor fetale. VERACITY este dezvoltat de o echipa stiintifica cu o experienta vasta in domeniul diagnosticului prenatal si a medicinei moleculare.

Acest test este recomandat femeilor insarcinate cu varsta de peste 35 de ani, cazurilor in care ecografia fetala nu este normala, mamelor care au nascut anterior un copil cu anomalii cromozomiale, cazurilor de fertilizare in vitro, pacientilor cu contraindicatie pentru metodele invazive de diagnostic prenatal sau daca exista istoric familial pozitiv pentru anomalii cromozomiale.

Despre VERAgene

VERAgene este un test prenatal unic, non-invaziv si cuprinzator, care poate detecta simultan aneuploidii, microdeletii si un panel de 50 de boli monogenice (precum fibroza chistica, beta-talasemiile, boala polichistica renala sau boala Canavan). Afectiunile genetice depistate de VERAgene sunt de multe ori grave si au un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Aceste afectiuni genetice se manifesta prin: malformatii congenitale, intarzieri de dezvoltare, pierderea auzului, orbire sau tulburari de metabolism etc.

Performanta VERAgene a fost validata in cadrul unui studiu international care a evidentiat ca testul are o precizie mai mare de 99,9% pentru detectarea aneuploidiilor si microdeletiilor testate si de 100% in detectarea mutatiilor punctiforme.