Se anunta zile mai bune pentru medicii de familie – imprumut de 800 de milioane de euro negociat de Guvern

Guvernul va sustine printr-un imprumut de la Banca Mondiala cresterea alocarii de fonduri pentru medicii de familie, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, in 28 martie 2019, in cadrul Conferintei anuale de medicina a familiei.

Cu acest prilej, ministrul a evidentiat locul important pe care acesti medici il ocupa in sistemul public de sanatate, aspect care se va reflecta si in bugetul alocat lor: “Ne preocupa acest aspect si, in afara de ceea ce s-a facut pana acum, adica cresterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25% anul acesta, am inteles ca este nevoie de o crestere a procentului alocat pentru medicina de familie, de la 6,5% la 10%“.

Conform datelor oferite de Institutul National de Statistica, la inceputul anului 2016 functionau 11.274 cabinete independente de medicina de familie, din care 6.716 in mediul urban, iar 4.558 in cel rural. Pentru finantarea acestora, Ministerul Finantelor negociaza cu Banca Mondiala un imprumut de circa 800 milioane de euro.

Guvernul va sustine acest lucru printr-un imprumut pe care Ministerul Finantelor il negociaza cu Banca Mondiala de aproximativ 800 de milioane de euro. Si alte servicii pe care le-am preluat din sistemele altor țari din Europa și care nu sunt platite in acest moment de catre statul roman, dar pe care medicii de familie le acorda, dorim sa le recompensam, sa nu mai fie facute gratuit“, a mai declarat Sorina Pintea.

Conform ministrului Sanatatii, in cadrul imprumutului sunt prevazute fonduri pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de catre medicii de familie catre populatie si pentru medicina comunitara. Aceste sume vor avea ca scop imbunatatirea accesului populației la serviciile medicale primare, in conditiile eficientizarii cheltuielilor din sanatate.

Sursa foto: Facebook Sorina Pintea