Rujeola atinge cote alarmante in intreaga lume. Copiii nevaccinati sunt cei mai afectati. UNICEF: Aproape toate cazurile puteau fi prevenite

Anul trecut, numarul infectarilor cu rujeola la nivel mondial a crescut cu aproape 50% fata de cel inregistrat in 2017, avertizeaza UNICEF. Cu toate ca boala se previne foarte usor prin vaccinare, in prezent nu exista niciun tratament, consecintele putand fi fatale in special pentru copiii nevaccinati.

Conform oficialilor agentiei, epidemiile sunt cauzate în principal de inadecvarea infrastructurii publice de sanatate, tulburarile civile, lipsa unei informari consistente, si, nu in ultimul rand, de atitudinea ostila fata de vaccinare manifestata de o parte a populatiei.

In mod surprinzător, cauzele au fost observate nu doar in tarile aflate in curs de dezvoltare, ci si in cele dezvoltate. “Aproape toate aceste cazuri puteau fi prevenite. Totusi copiii au fost infectati chiar si in locuri in care nu exista nicio scuza,” a declarat Henrietta H. Fore, directorul executiv al UNICEF. “Boala este rujeola, insa, de prea multe ori, virusul propriu-zis il reprezinta dezinformarea, neincrederea si neglijenta. Trebuie sa facem mai mult pentru a informa corect fiecare parinte astfel incat sa ne ajute sa vaccinam in siguranta fiecare copil.”

Virusul este extrem de contagios, el putand supravietui in aer pana la doua ore dupa ce persoana infectata a tusit sau stranutat. Mai ales in cazul copiilor nevaccinati, rujeola declanseaza complicatii foarte severe precum pneumonia sau encefalita, care conduc de multe ori la decesul pacientului, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Aceste cazuri de rujeola nu au aparut peste noapte. Asa cum epidemiile de azi isi au originea in 2018, lipsa de actiune de azi va avea niste consecinte dezastruoase asupra copiilor de maine,” a mai spus Fore.

Conform datelor oferite de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, unu din patru bolnavi necesita spitalizare, inregistrandu-se un deces la fiecare mie de pacienti. La nivelul Romaniei, doar noua din zece parinti isi vaccineaza copiii, cu toate ca vaccinarea este singura masura reala de aparare, data fiind inexistenta oricarui tratament.

UNICEF face un apel urgent la guverne, medici si parinti sa se implice mai mult pentru a preveni raspandirea bolii, deoarece nicio comunitate sau tara nu se poate considera la adapost de rujeola.