Raspunsul Ministrului Sanatatii Sorina Pintea la intrebarea “De ce dam spaga?”

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a participat la dezbaterea “De ce dam spaga” organizata de jurnalistii de la Inclusiv. Redam partial declaratia ministrulului citand Ziare.com; o declaratie care, din pacate, nu are nevoie nici de explicatii, nici de comentarii.

Sunt putin trista astazi, am avut niste experiente neplacute, cred ca este ceea ce ne caracterieaza pe noi ca si popor. Avem un sistem de sanatate, stim cu totii cum este sistemul, dar noi toti suntem parte a sistemului. Avem un sistem de sanatate in care se da spaga, in care nu exista suficienta aparatura… Dar ne place, e OK si asa, e bine si asa, il barfim pe la colturi. Avem infectii, inchidem sectii din cauza infectiilor, in sfarsit avem curajul sa o facem, trebuie sa o facem, nu suntem singura tara … Si va spuneam ca sunt trista pentru ca in loc sa gasim solutii la probleme il gasim vinovat pe ministru ca vede aceste probleme. Daca nu le-ar vedea, l-am gasi vinovat ca nu le vede.

Managerul de spital nu prea stie ce se intampla in relatia pacient-medic decat daca exista reclamatii si exista foarte putine reclamatii in ceea ce priveste spaga pe care o dai la doctor. In general, reclama apartinatorii care isi pierd pacientii si carora li s-au cerut bani si totusi pacientul a murit. Am fost 9 ani manager de spital, am avut cred ca 9 reclamatii legate de acest sistem. Veneau apartinatorii si-mi spuneau si eu le spuneam ‘va rog dati-mi in scris’ si spuneau ca ‘nu vreau totusi sa dau in scris ca nu vreau sa-i fac rau’. OK, dar nu putem face nimic daca nu scrieti, exista niste reguli.Am incercat o data sa fac eu in scris si ulterior apartinatorul n-a mai recunoscut ca a dat, iar medicul n-a mai recunoscut ca a primit. Credeti-ma, e foarte frustrant.

M-am gandit si eu foarte mult si am discutat cu specialisti, ca e un fenomen pe care trebuie sa il rezolvam. Nu am ajuns inca la niste concluzii. Avem strategie anticoruptie 2016-2020, fiecare trebuie sa semneze un angajament, dar nici asta nu rezolva problema.”

Am constatat si de-a lungul carierei mele ca, daca nu exista masuri coercitive, nicio problema nu se rezolva. Si nu se refera doar la sesizarea organelor de cercetare penala, trebuie sa fie ceva mai mult decat atat.

Am publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modificarea amenzilor pentru masuri ingienico-sanitare, pentru depasirea timpilor de stationare in UPU. Va spun foarte sincer, m-a amuzat reactia unora de dupa si ma gandeam, sper sa nu ma citeze nimeni, eu cred ca suntem un popor de infractori. In momentul in care se maresc amenzile, protestam. Pai daca eu n-am de gand sa incalc legea, de ce sa fiu suparat ca (sic!) cresc amenzile?