Raed Arafat recunoaste ca exista medici care continua sa ia spaga desi au salarii foarte mari

Desi salariile medicilor au crescut in 2018 intre 70%-170%, spaga din lumea medicala continua sa existe, ba chiar in unele cazuri si conditionarea actului medical. O recunoaste public chiar secretarul de stat Raed Arafat.

Intr-un interviu acordat postului Digi24 Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne a declarat: „Mai sunt care faceau mai mult ca salariile de azi şi e foarte greu să-i obisnuiesti sa nu continue cand salariul e mai mic decat primeau. Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Castigati 2.000 de euro. Exact. Iar un medic specialist tanar care acum a iesit stiu ca incepe salariul lui de la 13.000 de lei. Si mai ai garzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot sa atingă si 20.000 de lei. Poti mulţumi (medicului – N.R.) dupa, cu o chestie simbolica. Si asta o au si britanicii. O carte, o sticla de ceva sau un buchet cu flori, dar asta nu putea sa aiba loc decat dupa ce totul e gata, dupa ce bolnavul este externat.

In anul 2018 salariile medicilor au fost marite substantial conform Legii-cadru Nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Astfel, salariul de baza al unui medic specialist sau primar depaseste 10 mii de lei. La salariul de baza se adauga sporuri pentru conditiile de munca, sumele de bani primite pentru garzi si indemnizatia pentru titlurile stiintifice. Astfel, in mod real, in majoritatea cazurilor vorbim chiar de dublul salariului de baza.