PROIECT DE LEGE: Spitalele private vor incasa legal de la pacienti diferenta intre costul serviciilor si tarifele decontate CNAS

Ministerul Sanatatii a initiat un proiect de modificare a legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sanatatii. Scopul acestei modificari este de a permite furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat sa incaseze de la pacienti diferenta dintre costul real al serviciului si suma care se poate deconta de catre CNAS.

Indiferent daca pacientul asigurat in sistemul de sanatate de stat, solicita un serviciu medical decontat CNAS catre o unitate de stat sau catre una privata, in prezent, conform legii, serviciul medical trebuie sa fie oferit fara vreo contributie din partea pacientului.

In realitate, unitatile din sistemul de stat primesc mai multi bani pentru acelasi serviciu medical de la buget, intrucat ei primesc si sumele alocate majorarilor salariale. De aceea, anumite unitati medicale private, pentru a-si putea acoperi costul serviciului care nu este suficient decontat de catre CNAS, apeleaza la diverse strategii la limita legalitatii, cum ar fi cresterea artificiala a pretului de cazare in spitalizare.

Modificarea legislativa propusa de guvern, va permite unitatilor medicale private ca diferenta dintre pretul serviciului medical si tariful decontat de Casa de Asigurari de Sanatate o incaseze, in mod legal, de la pacient.

Intrucat au existat zvonuri privind introducerea co-platei in sistemul de sanatate, Ministrul Sanatatii Sorana Pintea a precizat “Am ramas surprinsa de afirmatia ca Guvernul introduce coplata. Nici vorba! Este o solicitare a privatilor de doi-trei ani de zile, am avut nenumarate intalniri, negocieri (…) Permitem furnizorului privat să incaseze legal, nu in zona gri, diferenta dintre serviciul decontat de Casa si valoarea reala“.