OMS: Omenirea trebuie sa fie pregatita sa faca fata unei inevitabile noi pandemii de gripa

O noua pandemie de gripa este inevitabila, iar omenirea trebuie sa fie pregatita pentru a-i face fata, au atras recent atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Odata cu avertismentul, oficialii Organizatiei au facut cunoscuta si existenta unui plan mondial de lupta impotriva virusului gripal.

Planul initiat de OMS pentru combaterea infectiilor gripale este apreciat ca fiind cel mai amplu din istorie, incluzand atat masuri de protectie impotriva epidemiilor sezoniere, cat si a unei noi pandemii. In cadrul strategiei sunt vizate doua obiective majore: 1) intarirea infrastructurii de supraveghere si raspuns la nivel mondial prin incurajarea guvernelor de a pune la punct planuri specifice la nivel national, si 2) imbunatatirea instrumentelor de prevenire, detectare, control si tratare a gripei, in particular a vaccinurilor.

Din punctul de vedere al OMS, intrebarea-cheie este cand, si nu daca, se va declansa urmatoarea pandemie de gripa la nivel global. “Pericolul unei pandemii de gripa este prezent în permanenta. Trebuie sa fim vigilenti si pregatitii, deoarece costul unei epidemii majore de gripa depaseste cu mult pretul prevenirii”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters.

Cea mai recenta pandemie similara a fost cauzata de virusul H1N1, care a afectat intregul glob intre 2009 si 2010. Analizele efectuate ulterior asupra evolutiei bolii au aratat ca, in primul an, cel putin o cincime din omenire a fost infectata, virusul cauzand decesul a 0.02% dintre cei afectati.
Atat OMS, cat si medicii, sunt ingrijorati de pericolul ca un alt virus, la fel de primejdios, sa sufere o serie de mutatii care sa ii permita sa migreze de la animale la oameni, infectand astfel in timp record sute de mii de persoane.

La ora actuala, cercetatorii au identificat mai multe tipuri de virusuri gripale care sufera neincetat mutatii, stand astfel la originea epidemiilor de sezon care afecteaza in fiecare an circa un miliard de persoane din intreaga lume. Dintre acestea, intre trei si cinci milioane de cazuri sunt severe, avand drept consecinta mai multe sute de mii de decese.

Vaccinarea poate preveni de multe ori consecintele tragice, OMS recomandand in acest sens vaccinarea anuala a categoriilor celor mai expuse precum personalul medical, vârstnicii sau suferinzii cronici.