2 milioane de euro investite in modernizarea Sectiei de Terapie Intensiva Neonatala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta

Fundatia Vodafone Romania impreuna cu asociatiile Daruieste Aripi si Inima Copiilor anunta finalizarea proiectului de renovare si modernizare la standarde europene a Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Anual, in acest compartiment de terapie intensiva neonatala primesc ingrijire peste 1.000 de copii nascuti cu afectiuni medicale sau prematur. Acest proiect vine dupa unul similar derulat de Fundatia Vodafone Romania in anul 2013 prin care s-a implicat in construirea unei sectii moderne de terapie intensiva neonatala in cadrul  Spitalului Marie Curie din Bucuresti.

  • Mortalitatea infantila in sud-estul tarii – de trei ori mai mare decat media europeana (la nivelul anului 2015)
  • Solutie performanta de telemedicina pentru monitorizarea permanenta a nou-nascutilor

Fundatia Vodafone Romania impreuna cu asociatiile Daruieste Aripi si Inima Copiilor anunta finalizarea proiectului de renovare si modernizare la standarde europene a Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Aceasta sectie a fost dotata si cu o solutie performanta de telemedicina. Lucrarile au inceput in august 2017, iar investitia totala s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispozitie de catre Fundatia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociatia Daruieste Aripi (280.000 de euro) si Asociatia Inima Copiilor (240.000 de euro). Anual, in acest compartiment de terapie intensiva neonatala primesc ingrijire peste 1.000 de copii nascuti cu afectiuni medicale sau prematur din judetele Constanta,Tulcea, Ialomita, Calarasi, Braila si Galati. Acest proiect vine dupa unul similar derulat de Fundatia Vodafone Romania in anul 2013 prin care s-a implicat in construirea unei sectii moderne de terapie intensiva neonatala in cadrul  Spitalului Marie Curie din Bucuresti.

„Mortalitatea infantila din regiunea de sud-est a tarii noastre trecea de 10 la mie in 2015, fiind de trei ori mai mare decat media europeana. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul Judetean Constanta a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decat partial, din 1968, anul construirii spitalului. In urma lucrarilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat si cu o solutie de telemedicina moderna, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi sanse crescute de supravietuire nou-nascutilor cu afectiuni medicale severe, precum si un mediu de lucru adecvat personalului medical”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

Solutia de telemedicina cu care a fost dotata sectia ofera un sistem de supraveghere video a pacientilor. Fiecare salon este dotat cu o camera de supraveghere, care in caz de urgente poate face zoom pe monitoarele de functii vitale montate pe pandante. In holul central se afla monitoare pe care se pot afisa functiile vitale sau imagini din saloane si camere de supraveghere pentru monitorizarea activitatii de pe hol. In camera medicilor a fost instalat un videowall. Solutia de telemedicina va permite transmiterea securizata de imagini si parametri medicali, in timp real, urmarirea de la distanta a semnelor vitale ale pacientilor si organizarea de videoconferinte.

In plus, in urma lucrarilor de renovare, reamenajare si modernizare efectuate pe o suprafata de 600 de metri patrati, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensiva, impartite in 6 saloane cu cate un pat si 8 saloane cu cate doua paturi, si de 10 locuri pentru prematuri. Noua schema a unitatii permite extinderea capacitatii zonei de terapie intensiva non-nascuti pana la 30 de locuri, in cazul unei eventuale cresteri a numarului de pacienti.

Sectia a fost modernizata dupa modelul celei de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, considerata a fi cea mai moderna sectie de terapie intensiva nou-nascuti din Europa. Camera pentru pregatirea laptelui si camera pentru pregatirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce  permite prepararea perfuziilor in mediu steril si conduce la reducerea  masiva a infectiilor nosocomiale. Climatizarea si tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspat, trecut prin 30 de cutii filtrante prevazute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru salile de operatie si sectiile de terapie intensiva. Saloanele sunt prevazute cu pandante si console medicale, o retea de distributie a gazelor medicale si echipamente integrate de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, precum si de un sistem de desfumare mecanica ce poate realiza inversarea functiilor unor ventilatoare dedicate. Conditiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat in salon si iluminarea de mai multe tipuri (naturala, indirecta, directa, de lucru, de veghe cu intensitate reglabila) asigura nou-nascutilor confortul individual atat de important pentru dezvoltarea psihosomatica din primele zile de viata.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei peste 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 30 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociatia Daruieste Aripi s-a nascut din dorinta de a coagula sub aripa ei energia celor care vor si pot sa contribuie la realizarea unor proiecte caritabile care aduc un plus de valoare in comunitate. Asociatia Daruieste Aripi este o organizatie non-profit care urmareste imbunatatirea sanselor de vindecare a pacientilor din sistemul public de sanatate si a ratei de supravietuire a copiilor cu cancer din Romania, cultivarea compasiunii si a empatiei de la o varsta cat mai frageda, precum si incurajarea oamenilor care vor sa se implice in comunitatea din care fac parte. Sloganul „actiuni reale pentru probleme reale” subliniaza felul in care Daruieste Aripi alege proiectele pe care le dezvolta: se folosesc acele resurse umane, financiare si de timp in rezolvarea reala a unor probleme identificate corect. Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ si https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi/.

Asociatia Inima Copiilor exista si ajuta copiii cu boli grave, in special cardiace, din 2006. Asociatia a construit la Spitalul Marie Curie cele mai moderne spatii medicale din sistemul public de sanatate: Centrul de Excelenta pentru Cardiochirurgie (proiect in valoare de peste 3,5 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro stransi si investiti de Inima Copiilor) si Sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti (un proiect de peste 2,1 milioane de euro realizat cu sustinerea Fundatiei Vodafone Romania, la care asociatia a contribuit cu peste 700.000 de euro), care va fi completata anul acesta cu prima banca de lapte matern din Romania. Asociatia a renovat la acelasi spital sectiile de cardiologie si neurochirurgie, a amenajat si dotat sala de operatii pentru neurochirurgie si continua sa sustina, inclusiv financiar, sectiile construite si zeci de mici pacienti care au nevoie de ajutor. Mai multe detalii pe http://www.inimacopiilor.ro/ si https://www.facebook.com/AsociatiaInimaCopiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *