De trei ori mai multi romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, decat de cancer

De Ziua Nationala a Inimii, Ministerul Sanatatii atrage atentia printr-un comunicat de presa asupra faptului ca bolile cardiovasculare reprezinta, in continuare, principala problema de sanatate in Romania.

Conform specialistilor, la nivel national, mortalitalitatea provocata de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor inregistrate la nivel national sunt provocate de boli cardiovasculare, fata de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in toata Europa, atat la femei, cat si la barbati, potrivit Cartei europene a sanatatii cardiovasculare.”

Exista insa masuri care se pot lua in vederea reducerii acestui numar inspaimantator, iar cele mai importante sunt legate de reducerea consumului de tutun, stimularea activitatilor fizice si incurajarea unei alimentatii sanatoase.

Ministerul Sanatatii a anuntat lansarea in aceasta vara a doua proiecte de anvergura. Cu un buget de 20 milioane de euro (fonduri europene nerambursabile) se va derula timp de 5 ani un program national de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular. Se estimeaza ca 170 000 de persoane vor beneficia de program.

Cu 2.5 milioane de euro asigurate de un grant norvegian, va fi creat registrul de urmarire a remodelarii ventriculare stangi in infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficientei cardiace.