Cursuri obligatorii pentru parinti inainte de externarea nou nascutilor din maternitate

Un proiect de lege adoptat de Senat prevede ca nou nascutii nu vor mai fi externati din maternitate daca parintii nu urmeaza cursuri de baza de ingrijire si protejare a vietii acestora.

Mamele vor primi informatii despre febra, schema de vaccinare, transportul corect al copilului, manevre anti-sufocare, pericolele scuturarii copiilor si altele. Instructajul va fi realizat de un medic sau asistent medical desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane. Pentru o mai buna intelegere a riscurilor medicale post-natale se va realiza un video pe care parintii il pot viziona in maternitate sau acasa. Copilul va putea fi externat din maternitate doar dupa ce parintele si medicul vor semna o fisa ca s-a realizat instruirea obligatorie.

Potrivit raportului Institutului National de Statistica “Romania in Uniunea Europeana”, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, la acelasi nivel cu tari subdezvoltate. Romania avea la data raportului 7,6 decese la 1.000 nascuti vii, de peste doua ori mai mult decat media Uniunii Europene de 3,6 decese / 1.000 nascuti vii.

Proiectul de lege prevede ca pentru implementarea acestor masuri in maternitati bugetul Ministerului Sanatatii va fi suplimentat cu sumele necesare. Camera Deputatilor este camera decizionala.