Cum te poti proteja in zilele caniculare – un iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa

Directiile de sanatate publica si  serviciile de urgenta prespitalicesti au activat planurile de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa fie reduse.

Pe langa masurile administrative instituite la nivel national pentru combaterea efectelor caniculei, Ministerul Sanatatii a emis intr-un comunicat de presa si o serie de recomandari pentru populatie.

  • Sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.
  • In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  • Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
  • Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) care deshidrateaza organismul sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Trebuie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).