Cum sa alegi ramele ochelarilor de vedere

Cand vine vorba de alegerea unor rame ochelari vedere, ar trebui sa ai in vedere mai multe aspecte pentru a te asigura ca faci o alegere potrivita. Specialistii recomanda sa te uiti la aspecte precum: morfologia si trasaturile fetei, perioada sau frecventa cu care trebuie sa ii porti si stilul personal.

Avand acces la o varietate de modele pe piata, astazi poti gasi cu usurinta perechea potrivita de ochelari pentru tine. Ochelarii se impart la randul lor in mai multe categorii, in functie de modelul ramelor, cadrul, stilul si materialul.

Din punct de vedere al cadrului, ramele de ochelari cu cadru complet au rolul de a sustine orice tipologie de lentila, ramele de ochelari pe jumatate de cadru sustin doar o parte din lentina si sunt mai usoare, iar cele fara cadru sunt cele mai usoare dintre cele 3 tipuri, dar expun destul de mult lentinele la uzura si implica o mai multa grija asupra purtarii lor.

 In ceea ce priveste materialul, ramele confectionate din plastic desi sunt mai usoare, se pot uza mai rapid, in timp ce ramele confectionate din metal sau combinatie de plastic cu metal rezista mai mult timp si sunt ceva mai grele.

Daca vorbim de forma sau de dimensiunile ramelor de ochelari de vedere, in primul rand trebuie sa ne asiguram ca sunt adaptate necesitatilor noastre zilnice. In functie de stilul tau de viata, trebuie sa iti alegi ochelarii conform activitatii tale. De exemplu, daca esti o persoana foarte activa si esti nevoita sa dai jos ochelarii de la ochi frecvent, atunci indicat este sa alegi o pereche de ochelari de dimensiuni mai reduse si intr-o forma mai sport.

Cand vine vorba de alegerea ramelor de ochelari pentru copii, acestea vor avea proportii diferite fata de ramele pentru adulti. De obicei, copiii au nevoie de un camp vizual mai mare in partea superioara pentru a avea o vedere liniara, astfel incat sa nu priveasca pe sub lentile pentru ca isi pun in pericol ochii. In plus, pentru ca cei mici sunt mai activi decat adultii, se joaca, alearga sau sar frecvent, ochelarii trebuie alesi pe masura, cu rame cat mai rezistente si mai fixe.

Important de mentionat este ca daca porti ochelari de vedere nepotriviti, acestia iti pot accentua o fata prea rotunda, una prea lunga sau un nas mai mare si iti pot afecta chiar si vederea pe termen lung. Asa ca este bine sa stii ce ti se potriveste in functie de detaliile propriei fete si nevoile proprii. Regula simplificata cand vine vorba de alegerea ochelarilor de vedere in functie de forma fetei, este sa alegi o forma a lentilei opuse formei fetei. De exemplu, pentru fata rotunda, ramele patrate sunt cele mai potrivite, iar pentru fata patrata, se potrivesc ramele rotunde. Persoanelor cu fata ovala li se potriveste, in principiu, orice tip de rama.

O pereche de ochelari bine aleasa trebuie sa ofere un camp vizual cat mai mare. Asta inseamna ca, dupa pozitionarea ramei, pupilele trebuie sa fie cat mai aproape de mijlocul inaltimii lentilei. Acesta este un factor important de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi o rama noua de ochelari de vedere.