Clujul vrea sa construiasca Primul Centru Integrat de Transplant Multiorgan din tara si unul dintre putinele din Europa

Consiliul Judeţean Cluj, impreuna cu spitale judetene, vor sa construiasca in centrul orasului unicul Centru Integrat de Transplant inima, rinichi, ficat si plamani din Romania si unul dintre putinele centre de acest fel din Uniunea Europeana.

Alin Tise, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, a declarat marti 29 Ianuarie 2019 intr-o conferinta de presa, intentia consiliului de a construi pe un teren de 15.000 mp aflat in proprietatea sa, pe strada Victor Babes din centrul orasului, in apropierea Spitalului Clinic Judetean de Pneumoftiziologie, primul Centru Integrat de Transplant inima, rinichi, ficat si plamani din Romania.

Acesta va avea o suprafata de 7.000 mp, un numar estimat de 300 de paturi si va gazdui, treptat, si Institutul de Neurologie. In prezent in Romania nu exista un centru axat pe transplant multiorgan si chiar in Europa, numarul lor este foarte mic. De aceea, initiatorii proiectului sunt optimisti ca vor obtine finantare europeana, intentionand sa depuna pentru constructia centrului 3 proiecte pentru finantare, respectiv pentru a accesa fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), din Programul Operational Regional (POR) 2021-2027, si a treia varianta, pe programe norvegiene care finanteaza investitiile în spitale.

Alaturi de CJ Cluj, in proiect s-au implicat si cateva spitale judetene, managerii si specialistii acestora sustinand ca un astfel de centru ar putea deveni prin alinierea la Eurotransplant, un centru de transplant nu doar pentru pacienti din Romania, ci si din strainatate. De asemenea, va constitui si un centru de formare pentru medici, cu o activitate de cercetare si formare continua. Medici care in prezent profeseaza in strainatate, si-ar fi anuntat intentia de a se intoarce in tara pentru a lucra in acest centru.

Potrivit declaratiilor Presedintelui CJ Cluj, a fost deja lansat concursul de soluţii pentru tema de proiectare. Acesta se va încheia în februarie 2019, urmand sa fie organizat apoi concursul de soluţii pentru partea de concept, pentru a avea documentatia tehnica elaborata pana cel tarziu la sfarsitul anului. Se estimeaza ca in maxim 5 ani acest centru va fi construit.