Atitudinea pozitiva – tratament pentru durerea cronica

Multi dintre noi ne confruntam cu dureri ce vin si pleaca, dar usor si sigur se instaureaza in corpul nostru. Acesta senzatie de durere incepe sa faca parte din viata noastra si este denumita medical, durere cronica. Am discutat cu kinetoterapeut Alexandru Ilie despre opinia lui in tratarea durerilor cronice, iar una dintre solutiile pe care ni le-a relevat a fost mai mult decat surprinzatoare. “Atunci cand din punct de vedere musculo-scheletar pacientii sunt echilibrati iar semnele lor clinice nu corespund cu simptomele lor, in peste 80% dintre cazuri, cel mai bun tratament il reprezinta schimbarea atitudinii.”

Durerea este acea senzatie neplacuta care se manifesta sub diferite forme de intensitate si raspandire. Perceptia durerii este in stransa legatura cu tipul de personalitate predominant. Astfel, o durere mica pentru un coleric, poate fi resimtita ca una extrem de mare pentru un melancolic.

Este acceptat in totalitate in lumea medicala faptul ca organismul uman are atat un plan fizic, cat si unul psihic si emotional, iar perturbarea oricaruia dintre ele conduce la manifestari in planul fizic. Sau mai pe scurt – la durere.

Ceea ce am observat in practica clinica este faptul ca acceptarea durerii si integrarea ei in viata noastra este cel mai mare pericol.

Atunci cand pacientul se trezeste zilnic si se asteapta sa-l doara, atunci cand patologicul devine normalitate, se manifesta cel mai adesea durerea cronica. Mai mult acest profil al omului ce manifesta durere intotdeauna are repercursiuni si in plan social. Surpriza este ca, multi au si multe beneficii din acest profil si, in mod inconstient, se “programeaza“ sa resimta durerea zilnic. Practic acest profil al omului in durere le aduce in plan social mai multe beneficii decat dezavantaje.

Una dintre solutiile  pentru cei ce au dureri cronice este un “restart” din punct de vedere mental! Cel mai bun tratament, care din fericire tine 100% doar de pacient, este atitudinea lui. Atunci cand pacientii se asteapta sa se simta din ce in ce mai bine, lucrurile incep “ca prin minune” sa se imbunatateasca.

Atunci cand din punct de vedere musculo-scheletar pacientii sunt echilibrati iar semnele lor clinice nu corespund cu simptomele lor, in peste 80% dintre cazuri, cel mai bun tratament il reprezinta schimbarea atitudinii.

Numeroase studii au dovedit ca, in cazul durerilor cronice, terapia cognitiva este principalul mijloc de recuperare. Multi dintre pacientii pe care-i vede zilnic kt. Alexandru Ilie recunosc faptul ca intensitatea durerii este mult influentata de starea lor psihica. Abia atunci pacientul intelege ca relatia lui cu durerea este in stransa legatura cu starea lui psihica si astfel este 100% in controlul lui.

Zambeste mai des, asteapta-te sa te simti din ce in ce mai bine si bucura-te de orice lucru posibil, iar durerea sigur se va diminua ca prin “minune”.